Nalaďte se na jaro růžovými víny

Nalaďte se na jaro růžovými víny

Duben 4, 2018 O víně 0

S jarními dny přichází čas na růžová vína

Růžové víno. Kdo by dnes neslyšel o tomto pokladu, který v posledních letech nabývá na popularitě jak u ostřílených znalců vína, tak i u jeho občasných konzumentů z celého světa. Ovšem historie růžových vín je stejně dlouhá jako historie výroby vína vůbec. Ve Francii se vyrábělo už ve středověku z odrůd Pinot Noir (rulandské modré) a Pinot Gris (rulandské šedé), které byly ve vinicích vysazovány společně.

Rosé, jak je růžové víno často nazýváno, je lehké a pije se nejčastěji jako mladé víno. Ptáte se jak vzniká? Slije se bílé a červené a máte hotovo. Nevěříte? Dobře děláte. Tak jednoduché to samozřejmě není.

 

 

 

 

 

 

 

Jak se vyrábí růžové víno

První varianta je jednodušší a levnější. Postup je však mnohem složitější. Posbírané modré hrozny se musí pomlít, odstopkovat a následně nechat v kádi macerovat. Doba macerace je od 1 až do 8 hodin, vše záleží na vůli vinaře. Z kádě se pomocí síta odčeprá štáva do jiné nádoby, kde se mošt odkalí, případně dosladí a uloží do kvašených nádob. Zde je mošt doplněn ušlechtilými kvasinkami.

S mladým vínem se následně postupuje jako při výrobě klasického bílého vína. Takto vyrobené rosé bývá zpravidla sušší, kratší a s vyšším obsahem kyselin. A také levnější, protože se nepoužijí všechny suroviny a ze zbytku se vyrobí normální červené víno.

Druhý způsob je o něco složitější. Pomleté a odstopkované hrozny se nechají naležet a po uplynutí určené doby (1 – 6 hodin) se celý obsah kádě vylisuje. Růžové víno se lisuje opatrněji, než bílé. Je důležité si dát pozor, aby k lisování nedocházelo za vysokých či nárazových tlaků, aby se do vína nedostalo příliš hořčičných tónů.

Po odkalení se víno opět naočkuje kvasinkami, při čemž se zastaví kvasný proces dříve. Ve vínu zůstane lehounký zbytek cukru, který je v harmonii s kyselinkami a jahodovo-smetanovou vůní. A to je právě to, co milovníci rosé nejvíce ocení.

Při výběru musíte vědět, ze které odrůdy se vyrábí ta nejlepší růžová vína.

Zweigeltrebe. Nejpoužívanější odrůda pro růžové víno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zweigeltrebe – Barva je nejčastěji lososově růžová. Vůně a chuť vína je  po lesním ovoci zejména jahod a malin.

Frankovka – Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková. Vůně a chuť je ovocná s tóny višní a švestek.

Svatovavřinecké – Poznáme podle sytě růžové barvy. Ve vůni a chuti převládají lesní maliny a černé třešně.

Merlot – barva vína je nejčastěji sytě růžová. Vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot a lehké tóny červeného grepu.

Cabernet Sauvignon – Víno pomerančově oranžové barvy. Vůně a chuť je květinově-ovocná. Často zde ucítíte vůni bezového květu, ostružin a bílého rybízu.

Teplota růžového vína

Důležité je vybrat správnou teplotu k servírování a ta se samozřejmě u každé barvy vína liší. Růžové víno je správné servírovat při teplotě 7 °C a konzumovat ještě při vyšší teplotě. Ideální je rozmezí 9 -11 stupňů.

Co servírujeme k růžovému vínu

Suchá růžová vína jsou ideální jako aperitiv k němu lze podávat chuťovky, paštiky či uzeniny. Lehké rosé se skvěle hodí k hlavním chodům jako jsou zeleninové saláty těstoviny, ryby a veškeré plody moře.

Ideálním doplňkem k růžovému vínu jsou také sýry, které nejsou výrazné chuti (kozí sýr, mozzarella). A nakonec pro milovníky sladkých jídel je rosé nejlepší možnou kombinací. K lehkým dezertům si krásně vychutnáte jeho sladší chuť. Barevně navíc růžové víno ladí s ovocem, které má červenou a růžovou dužninu ( jahody, maliny,maloun a další).

TIP: 2. června pro vás chystáme v Jihlavě exkluzivní ochutnávku rakouských růžových vín. Zamluvte si místo.

 

 

O autorovi

Vinnie Redaktor:

0 Comments

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Napsat komentář