Rozhovor s rakouským vinařem – Franz Mayer

Rozhovor s rakouským vinařem – Franz Mayer

Leden 21, 2018 O víně 0

Jak jsme slíbili, budeme postupně představovat rakouské vinaře a nahlédneme trochu „pod pokličku“.

Vinařem, kterého jsme zařadili ihned na začátek našeho seznamu, je Franz Mayer. Rakouský vinař, který pracuje na 1 hektaru v oblasti Kremstal. Jeho Grüner Veltliner a Ryzlink vlašský patří k tomu nejlepšímu, co zdejší vinice nabízí. Víno je pro něho spíše zábava něž povinnost a i proto se z nás stali přátelé. Máme spoustu společných zážitků nejen ze sklizně vína a nyní vám přinášíme aktuální rozhovor.

Jak jste se vůbec seznámil s Jakubem Králem a kde vzniklo vaše přátelství?

Hodně přátelství vzniká u sportu a u nás tomu nebylo jinak. Vzniklo při badmintonu. Před 4 roky přišel Kuba v Kremsu na trénink, a já si říkal, co to tady máme za nového „vousáče“. Téměř neuměl ani slovo německy, ale badminton hrál celkem obstojně. Ihned se zapojil do prvního družstva a podával velmi dobré výkony.  A mnohokrát jsme spolu svedli při tréninku boj do posledního dechu.

Jak jste se ale dostali od badmintonu k vínu.

Doprava vinných hroznů do vinného sklepa. Franz je skvělý řidič 🙂

No, bývá pravidlem, že po tréninku chodí mužstvo posedět do nějakého z místních Heurigen (vinárna) a Kuba, protože chtěl zapadnout a učit se řeč, tak chodil taktéž. I když z počátku vůbec nerozuměl, svojí pílí vše po čase dohnal. Při našich rozhovorech jsme zjistili, že pracuje ve vinařství a rázem jsme měli společné téma u stolu.

Vy také pracujete ve vinařství?

Ano pracuji, ale ve svém. Již třetí generaci má naše rodina malý vinohrad. Už od mládí jsem svému otci pomáhal

a postupem času vinohrad přebral. Mám vinohrad o velikosti 1 hektaru, takže když je vinobraní zavolám přátelům. Připravím víno a občerstvení a vždy po sklizni debatujeme a ochutnáme starší vzorky vín.

Které víno byste doporučil?

Vzhledem k tomu, že okolí Dunaje je skvělé pro pěstování Grüner Veltliner a Ryzlinku, nemůžu volit jinak. Zdejší půda velmi napomáhá těmto odrůdám a proto jsem rád, že si Vína od Krále vybrali zrovna můj Grüner Veltliner.

Mohl byste charakterizovat čím jsou typické zdejší odrůdy?

Typické pro zdejší oblast jsou sprašové půdy, což se odráží zejména u ryzlinků a jejich výrazné pepřové chuti a nezaměnitelné vůni. Každý vinař z oblasti Kremstal nebo Kamptal vám řekne, že ryzlink je jeho výkladní skříň a u mne to není jinak.

Co říkáte českým vínům?

Byl jsem se za klukama podívat na náštěvě a musím říct, že více než vína mě zaujala vaše kuchyně. Především svíčková a vrabec se zelím a knedlíkem jsou delikatesy. A samozřejmě mi k tomu kluci doporučili i české pivo. Ale žádný zázrak. Jsem přece jen dlouhá léta vinař a tak u vína zůstanu.

Myslíte si, že rakouská vína mohou v České republice prorazit?

Myslím si, že když kluci budou objevovat stále nové vinaře. A nespokojí se pouze s jednou značkou, mohou nalézt velmi zajímavé chutě a podnítit tak zájem v České republice o rakouská vína. Již dnes jsou vyvážena do mnohých zemí na světě a jejich růst je značný.

Mletí vinných hroznů a jejich odstopkování.

 

.

 

O autorovi

Vinnie Redaktor:

0 Comments

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Napsat komentář