Cesta na rakouskou vinici přes Nový Zéland, Austrálii, Kanadu a Maltu

Cesta na rakouskou vinici přes Nový Zéland, Austrálii, Kanadu a Maltu

Březen 28, 2018 O víně, Uncategorized 0

 

 

 

 

 

 

 

Další z našich velmi blízkých lidí, které jsme poznali při našich cestách po vinařství v Rakousku je Jan Vavřička. S Honzou jsme si padli do oka hned při první návštěvě, kdy nám vyprávěl o svých zážitcích z různých světových vinařství. Když ho posloucháte, zjistíte, že víno milují všude na světě a práce s ním je strašně zajímavá.

Honzo, vím, že jsi pracoval ve spoustě zemí na různých vinařství. Které státy jsi takhle pracovně navštívil?

Procestoval jsem toho už celkem hodně. Poprvé s vínem jsem se dostal do kontaktu v Marlborough na severu Jižního ostrova na Novém Zélandu. Tady jsem si to zamiloval a už několikrát jsem se tam i vrátil. Dohromady jsem v Marlborough strávil čtyči sezony. Pracoval jsem taky v západní Austrálii, kde jsem zvládl udělat i vinařsky kurz. Kromě toho jsem byl na vinicích i v Kalifornii, na Maltě a teď jsem už několik let na vinici v Rakousku v oblastech Krems a Kamptal. Často cestování spojuji právě s návštěvou nějaké vinařské oblasti. Takhle jsem poznal spoustu zajímavých míst. Založil jsem si i takový cestovatelský blog – upsidedown.fundekave.net, kde si můžete přečíst různé zajímavosti z cest. Vždycky mě baví trávit čas s místními lidmi a snažím se jíst a pít to, co domorodci.

Australská zima na vinici.

Máš vybranou nějakou zemi, kam by ses rád ještě vydal poznávat místní vinice?

Je několik míst, kam bych se chtěl podívat. Nejvíce přemýšlím o Jižní Africe a biodynamickém vinařství Waterkloof. Plánování mi ale nikdy moc nešlo, tak se nechám radši překvapit.

Ve světě jsi poznal a ochutnal spoustu vín. Je nějaké konkrétní, které ti utkvělo v paměti?

Každá oblast je něčím specifická a má i své oblíbené, v některých případech i původní odrůdy. A tak to bylo téměř všude, kde jsem pracoval. Ať už šlo o Malbec v Argentině, Zinfandel v Kalifornii, odrůdy Girgentina a Gellewza na Maltě. Teď v Rakousku, kde se pohybuji, se oblasti Krems a Kamptal vyznačují výrobou vynikajích Grüner Veltliner.  

K vínu jsi však cestu našel až postupně…

Je to tak. Studoval jsem ekonomku a myslel, že budu směřovat tímto směrem, ale pak se něco ve mně zlomilo. Cítil jsem touhu cestovat. Byla to celkem náhoda, že jsem jako jednu z prvních prací dostal právě na vinici. V tu chvíli jsem ani netušil, že můj život bude směřovat tímto směrem.

Kdy v tobě nastal ten zlom?

Všechno nastartovala sklizeň v roce 2011, kdy jsem pracoval v Marlborough pro společnost Marlborough Vintners. Pořád jsem však v tu chvíli bral práci na vinici především jako zdroj financování pro cestování. Ale postupně jsem do výroby vína pronikal víc a víc. Asi nejvíce mi v tomhle dala Kalifornie, kde jsem mimo práci ve sklepě strávil hodně času v laboratoři, což byla změna proti Maltě i Austrálii, kde jsem byl především na vinici. Nejdůležitější však pro mě byla až práce v Rakousku ve vinařstvích Jurtschitsch a později v Sepp Moser.

Většina zemí, které jsi zmiňoval, jsou od České republiky poměrně daleko. Jak do toho zapadá Rakousko?

Přivedli mě sem především Steff a Alwin Jurtschitsch, kteří mi v roce 2014 nabídli práci v jejich krásném, rodinném, organickém vinařství. O rakouských vínech jsem do té doby moc nevěděl. Vyprávěla mi o nich jedna dívka z Chile, kterou jsem potkal na Novém Zélandu. V té době jsem už trochu přemýšlel o návratu do Evropy, a tak to všechno do sebe začalo zapadat. V Jurtschitsch jsem potkal spoustu zajímavých lidí a strašně moc se naučil o technologii zpracování vína. Díky Steff jsem pak mohl dál cestovat a současně mít jistotu pevného zaměstnání. Od roku 2016 jsem se pak v Rakousku usadil nastálo.

Honza při jedné ze sklizní na vinicích Rakousku.

Čím jsou pro tebe rakouská vína zajímavá?

Rakousko je podle mého názoru obecně zaměřeno na vysokou kvalitu potravin. To se týká i vína. Je zde spoustu menších vinařství s dlouholetou rodinnou tradicí. To je pro mě garance vysoké kvality. Právě kvalita, ekologický přístup a zároveň přijatelná cena jsou atributy celosvětového úspěchu a popularity rakouských vín.

Na jedné z našich ochutnávek jsi byl jako host. Jak na tebe ochutnávka v Česku působila?

V Jihlavě se mi moc líbilo. Je to i tím, že se s klukama známe z Rakouska. Byl jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit. Byla to taková menší degustace, kde však byla skvělá atmosféra a nálada. Lidé se bavili ve velmi příjemném prostředí a bylo vidět, že jim rakouská vína chutnají.

 

 

 

 

O autorovi

Vinnie Redaktor:

0 Comments

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Napsat komentář