Které víno je vhodné k jakému jídlu

Které víno je vhodné k jakému jídlu

Únor 7, 2018 O víně 0

Máte rádi kombinaci vína a jídla? Jestli jste si řekli ano, rádi vám s tímto výběrem pomůžeme. Představíme vám pár pravidel, kterými se můžete držet při volbě vína a jídla tak, abyste měli následně co největší gurmánský zážitek.

Často najdete velmi detailní doporučení, které víno je nejlepší ke kterému jídlu např. tento Pinot Blanc ročník 2009 je skvělý ke kachní paštice se sladkými kořeněnými pomeranči. Ale tímto my se nechceme přímo zabývat, protože každý nemá sommeliérský kurz nebo jiné specifické zaměření. Představíme vám jednoduchá pravidla čeho se držet, abyste vytvořili harmonii mezi vínem a jídlem. Někdy totiž není možnost víno dopředu vyzkoušet, pokud třeba zrovna chcete víno objednat on-line nebo stojíte přímo v obchodě.

Pravidlo 1: Víno a maso
Téměř vše je povoleno, ale platí k hovězímu a pečenému vepřovému masu raději červené víno. K drůbeži je to ovšem víno bílé a platí zásada, čím kořeněnější maso, tím kořeněnější a plnější by mělo být i víno. U ryb je harmonický ryzling nebo burgundské bílé s citrónovým nádechem.

Pravidlo 2: Víno a sýr
Sýr nejčastěji kombinujeme s vínem bílým. Jemný sýr jde dohromady s lehkým vínem – svěží a mladý veltlín zelený. Na druhou stranu vyzrálý a výrazný sýr nejlépe vynikne s plným vínem – výběr z hroznů nebo víno ledové. Červené víno k sýrům použít můžeme, ale u něj musíme dávat pozor na vyšší kyselinku, aby nepřekryla chuť vyzrálého sýru. Obecně platí, že k sobě sladké víno a sýr velmi ladí.

Pravidlo 3: Víno a asijská kuchyně
Zde platí, že především ovocný a svěží ryzling zjemní ostrost zázvoru a chilli, které jsou nedílnou součástí asijské kuchyně. K méně ostrým jídlům můžeme otevřít láhev lehkého bílého vína s příchutí exotického ovoce mango, marakuja či ananas.

Pravidlo 4: Víno a grilování
Nejlepší víno ke grilování je takové, které má strukturu a je schopné „obstát“ v mnoha chutích marinovaného masa. Povětšinou jsou to plná vína – chardonnay či burgundské bílé, které ovšem leželo v sudu tzv. barrique.

Pravidlo 5: Víno a čokoláda
K mléčné čokoládě využijeme jakékoliv bílé víno se zbytkovým cukrem, ale doporučujeme především ryzlink. K tmavé čokoládě se hodí především víno portské, které ovšem v naší nabídce nenajdete. Někdy je však víno s čokoládou lepší nekombinovat, místo toho si raději otevřete druhou láhev vína.

A které víno bude ladit k vašemu stolu?

O autorovi

Vinnie Redaktor:

0 Comments

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Napsat komentář