Jak je to se šroubovacími uzávěry

Jak je to se šroubovacími uzávěry

Leden 28, 2018 O víně 0

Může mít zátka vliv na kvalitu vína a jak si správně vybrat? Většina vín, které při degustaci nabízíme, mají šroubovanou zátkou. Hosté se ihned ptají, kde je starý dobrý korek? A mohu koupit stejně kvalitní víno pod šroubovaným uzávěrem?

Tradiční korek

Korkový uzávěr je historicky nejúspěšnějším způsobem uzavírání vína ve skleněné nádobě. Před korkem se víno uzavíralo například pomocí hadrů napuštěných olejem. Až do poloviny 20. let si držel korek svoji suverenitu.

Největší výhodu korkového uzávěru je jeho životnost. Pokud chcete víno dlouho uchovat a prodloužit jeho zrání, doporučuji láhev s korkovým uzávěrem. Musíte, ale počítat s vyšší cenou lahve. Nejkvalitnější korek je výhradně přírodní materiál. Jeden stojí 7 – 10 korun. Jedná se o dubovou kůru, která umožňuje vínu proces zrání. Takové víno můžete ve vodorovné poloze skladovat až 25 let tak, aby korek nemohl seschnout.

Další nespornou výhodu je pro mne zachování korku jako památky nebo sběratelské vášně. Těžko budete něco psát na šroubovaný uzávěr. A při velkém množství lahví můžete rovněž vylepšit interiér bytu.

Nejčastěji zůstává korek zachován v dnešní době u červených vín, které bývají silněji aromatické. Světová vinařství od korkových uzávěrů však ustupují. Příkladem jsou i rakouská vína, kde korek už skoro vymizel.

Šroubovaný uzávěr

Už dávno neplatí, že šroubované uzávěry se používají jen u podřadných vín. Jak jsem již uvedl, korek by měl být vínem smáčen, aby nedošlo k oxidaci vína. Pokud je však víno uzavřeno šroubovacím uzávěrem, toto pravidlo odpadá. Proto šroubovací uzávěry vznikly. Víno které stojí, tak neztrácí na kvalitě.

Vína, která kupujeme se šroubovaným uzávěrem, bychom neměli skladovat více než 10 let. A protože nejde o segment levných vín, můžeme s jistotou tvrdit, že víno muže být velmi lahodné.
Samozřejmostí, kterou nesmíme opomenout, je praktičnost šroubovaných uzávěrů. Ne pokaždé máme po ruce vývrtku. Sám mohu říci, že už mnohokrát jsem tento způsob otevření uvítal.

Skleněný uzávěr

Je až neuvěřitelné, jak v poslední době začali vinaři používat i skleněné zátky. U téhle varianty jsem trochu skeptik. Skleněné uzávěry příliš dobře netěsní a vinařstvím jde především o design. Proto také vína musíme co nejdříve otevřít a jejich maximální uskladnění se doporučuje na 2 roky.

Průkopníkem skleněných uzávěrů je vinařství Summerer v rakouském městečku Langenlois. Kde jsem se byl samozřejmě podívat. A návštěvu mohu vřele doporučit. Zvláště někomu, kdo si potrpí na dobrý ryzlink.

Náš názor:

Důležité je, jak s vínem chcete nakládat. Světová vinařství, kde je šroubovaný uzávěr rozšířený více než u nás, se mezi sebou přou a vedou dlouhé diskuze. Osobně jsem se ale setkal se skvělými víny, které byli „jenom“ zašroubované. Na druhou stranu ztrácíme ceremoniál odšpuntování a ten nezapomenutelný zvuk, který doprovází každou láhev lahodného vína při otevření. Takže za mne je dobré od každého občas trochu.

O autorovi

Ondřej Zelený:

0 Comments

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Napsat komentář